Centre de cercetare

Proiectul „Social Mobility and Modernization in the Twentieth Century in Eastern Europe”

dsc_0163Pe parcursul anului 2013 membrii Catedrei Istorie Universală (AFP Department) a Facultății de Istorie a UPS „Ion Creangă” din Chișinău au organizat acţiunile din Programul ReSET (Regional Seminar for Excelence in Teaching), preconizat pentru 3 ani și aflat la etapa finală (2012-2014). Proiectul „Social Mobility and Modernization in the Twentieth Century in Eastern Europe” a prevăzut organizarea şcolilor de iarnă şi de vară pentru tinerii profesori din spaţiul postsovietic, specializaţi în ştiinţe socioumane. Au participat tineri profesori din Moldova cu studii la universităţi din Europa Occidentală şi America de Nord, Ucraina, Rusia, Bielorusia şi Armenia. Importantă pentru participanţi a fost comunicarea cu specialişti care au experienţă de predare în instituţii occidentale și cu profesori notorii de la marile centre academice.

În cadrul şcolii de iarnă „Social Status and Everyday Life in Eastern Europe before and after World War II”, care a avut loc la Chişinău în perioada 7-13 ianuarie 2013, participanţii au avut tradiţionalele întâlniri cu profesorii de la Catedra de istorie universală: Diana Dumitru, Andrei Cuşco, Petru Negură, Igor Caşu, dar şi cu doi profesori consacraţi în domeniul studiilor socioumane: istoricul Elena Osokina de la Universitatea din South Carolina şi sociologul/antropologul Vintilă Mihăilescu de la Universitatea Bucureşti.

dsc_0101În cadrul şcolii de vară „Exploring Late Socialism and Post-Socialist Society: Interdisciplinary Approaches to Teaching and Research”, care şi-a ţinut lucrările într-o pensiune din coasta Chişinăului în perioada 28 iulie – 9 august 2013, participanţii au avut întâlniri memorabile cu antropologul Monika Heintz de la Departamentul de Antropologie, Universitatea Paris Ouest, cu istoricul Kate Brown de la Departamentul de Istorie, Universitatea din Maryland, cu politologul Carter Johnson, Country Director for Russia la American Council, dar şi cu profesorii de bază ai şcolii: Diana Dumitru, Andrei Cuşco, Petru Negură, Igor Caşu.

În timpul intenselor întruniri, participanții, dincolo de faptul că au dezbătut probleme-cheie din evoluţia contemporană a comunităţilor est-europene, au avut ocazia să se familiarizeze cu cele mai avansate practici de predare, acumulând experienţa diverselor metode de abordare a problemelor, racordate la rigorile actuale ale activităţii academice internaţionale. Totodată, profesorii de la Catedra de istorie universală, implicaţi nemijlocit în coordonarea și derularea activităților academice, au avut ocazia să-şi extindă experienţa profesională în procesul comunicării cu astfel de „elevi”. Ceea ce este de importanţă majoră însă ţine de relaționare, de networking: reţeaua de contacte profesionale pe care şi-a format-o fiecare participant în parte şi care devine o pistă pentru colaborări viitoare.

În primăvara anului 2014 va avea loc întrunirea finală din actualul proiect, unde, dincolo de acţiunile planificate, se vor face bilanţurile celor realizate şi se vor discuta perspectivele viitoarelor direcţii şi modalităţi de colaborare.

Octavian Munteanu